دشت سوسن، تکهای از بهشت
ایذه یکی از شهرهای دیدنی و جاذبه های گردشگری خوزستان است که بیشتر شهرتش را مدیون طبیعت زیبا و نگار کنده های سنگی و صخره ای است.
سوسن از بخشهای شهرستان ایذه است که در 35 کیلومتری شمال غربی این شهرستان قرار گرفته و از دو دهستان سوسن شرقی (با مرکزیت جنگه) و سوسن غربی (با مرکزیت ترشک) تشکیل شده است. بخش سوسن در منتهی الیه شرقی استان خوزستان و در مجاورت استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.
دشت سوسن ایذه یکی از زیباترین مکانهای دیدنی خوزستان است. زیبایی دریاچه، تپه ها و گلهای زیبای این دشت توصیف ناپذیر است. دشت سوسن همچون قطعه ای از بهشت است که تنها نقاش جهان میتواند اینگونه نقشآفرینی کرده باشد.
دشت سوسن روزهای مطبوعی دارد؛ صبح های آن دل انگیز و شب هایش پر از آرامش است و دارای چشمه های گوارا است. صدای طبیعت دشت سوسن که تلفیقی است از صدای آواز پرندگان و صدای جاری بودن رودخانه است، چه خوب آهنگ خالق طبیعت در دشت سوسن، این نماد تمدن عیلامیان نواخته میشود.
دشت سوسن،یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی خوزستان
اراضی حاصلخیز دشت سوسن
سوسن نام منطقه ای وسیع است که روستاهای زیادی در آن جای گرفته اند. دشت سوسن یکی از گذرگاههای رودخانه خروشان کارون است و توسط این رود به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میشود. زمین حاصلخیز، آب فراوان و اقلیم مناسب تمام شرایط را برای کشت و باغداری مردمان خونگرم بختیاری این دیار فراهم کرده است.
در واقع عبور رود کارون از میان دشت سوسن، موجب پیدایش اراضی حاصلخیز در این ناحیه شده است. مردم این منطقه علاوه بر دامپروری، به کشت برنج و دیگر محصولات کشاورزی اشتغال دارند.
کشت برنج در اراضی حاصلخیر دشت سوسن
قدمت تاریخی دشت سوسن
ایذه از شهرهای جنوب غربی ایران است که دارای پیشینه تاریخی کهن بوده که قدمت آن به ۴۰۰۰ سال پیش برمی گردد و از آن به عنوان پایتخت بختیار یاد می شود. وجود دو عامل زمینهای حاصلخیز و راههای ارتباطی با دیگر نقاط در گذشته، عامل مهمی در پیدایش آثار و اماکن متعدد در این ناحیه بوده است که اکنون در جای جای بخش سوسن دیده میشود.
در این شهرستان آثار و سنگ نبشته هایی پیدا شده که دوره ی عیلامیان باز می گردد. دشت سوسن نیز علاوه بر طبیعت بسیار زیبا، دارای آثار تاریخی ارزشمندی همچون تپههای باستانی، پل و بَرد گوریها میباشد.
گورستانی جالب و متفاوت
یکی از نکات جالب توجه در این منطقه، گورستان های قدیمی آن است. این گورستان ها به نام شیر سنگی معروف شده اند چرا که گذشتگان به رسم احترام شیرهای سنگی را به عنوان نماد شجاعت بر مزار جنگجویان خود نصب می کردند.
گورستانی کهن در دشت سوسن
روستاهای قدیمی
روستاهای قدیمی متعددی در این منطقه وجود دارد که معروف ترین آنها «ثریا» است. خانه های ثریا با ساختاری پلکانی ساخته شده اند و به همین خاطر به نام ماسوله خوزستان شهرت دارد. جالب است بدانید قدمت این بناهای تاریخی در خوزستان به هزاران سال پیش بازمی گردد.
روستاهای قدیمی و پلکانی منطقه سوسن
شاهراه بزرگ ساخته شده در زمان داریوش هخامنشی
راه دژ – پارت که از اصفهان به سمت غرب ایران یعنی ناحیه شوش کشیده شده و تا بین النهرین ادامه می یابد یکی از راه های کهن دشت سوسن است که در هر ۵ فرسخ این مسیر کارونسراهایی به منظور رفاه حال مسافران در قرن های گذشته ساخته شده که آثار مخروبه آن هنوز وجود دارد.
وجود نشانه ها و آثاری از یک جاده سنگفرش قدمی در دو طرف رود کارون باعث شد که لایارد جهانگرد و باستان شناس بریتانیایی در مورد این جاده نظریه ارائه دهد: که احتمالا این جاده که به اتابکی معروف بوده خیلی قبل از زمان اتابکیان ساخته شده و آثار برجا مانده از یک شاهراه بزرگ است که در زمان داریوش هخامنشی ساخته شده و پرسپولیس را به شوش وصل می کرده است.
پوشش گیاهی دشت سوسن
انار، بلوط، انجیر، گلهای شقایق و سایر گیاهان بومی از پوشش گیاهی این منطقه محسوب میشوند. برنج سوسن نیز در این منطقه بعمل می آید که بسیار معروف است.
شبهای زیبا و پرستاره دشت سوسن
سفر به دشت سوسن
به طرف ایذه که بروید در طول راه سد شهید عباس پور را می بینید. مسیر بعدی امامزاده ابراهیم است. این امامزاده پارکینگ دارد میتوانید خودروی خود را در اینجا پارک کرده با خیال راحت سوار قایق شوید و نیم ساعتی را تا دشت سوسن قایق سواری کنید. به طور معمول هر قایق ده نفر بدون بار را تا دشت سوسن حمل می برد. به زودی ارتباط تلفن قطع میشود و وارد دنیای جدیدی خواهید شد.
از قایق میتوانید جزیره های کوچک سرسبز را تماشا کنید. گاهی دستی به آب بزنید و از خنکای آن لذت ببرید. بعد از قایق سواری به منطقه سید احمد میرسید و پس از تخلیه بارها و وسایل از قایق، میتوانید چادرها را در محیطی خیلی زیبا و سرسبز بر پا کنید و برای گشت و گذار در این بهشت کوچک برنامه ریزی کنید.
آرامش و سکوت این محیط زیبا بیش از هر چیز به دل می نشیند. تمیزی، زیبایی، طبیعت بکر، همه و همه شما را مسحور خواهد کرد. این منطقه روزهای بهاری بسیار مطبوع و شبهای خنکی دارد که کنار آتش میتوانید لحظات به یاد ماندنی را سپری کنید و از تماشای آسمان پر ستاره این دشت زیبا لذت ببرید.
قایقسواری در روخانه کارون
جهت ماندن در این منطقه حداقل سه روز را به شما پیشنهاد می کنیم. روز اول به استراحت و گشت و گذار در اطراف و جمع آوری هیزم برای روشن کردن آتش بگذرانید. روز دوم میتوانید به صعود یکی از قله ها ی اطراف که مسير پلکانی دارد سپری کنید که از آن بالا دیدن دهانه سد و مناظر اطراف بسیار شگفت انگیز است.
روز سوم را نیز به بازدید از چشمه و پر کردن بطریهای آب معدنی اختصاص دهید. این سه روز را میتوانید با شنا، ماهیگیری و در صورت همراه داشتن قایق بادی و عبور از رود روزهای ماندگاری برای خود رقم بزنید. همچنین میتوانید برنامه ای دیگر ریخته و به روستاهای اطراف سر بزنید و یا از اماکن تاریخی معروف ایذه دیدن نمایید.
همه جای دشت سوسن دیدنی است اما دیدنی های ثریا و ده حوض بی مانند است. در ده شیخ که آخرین نقطه سوسن است پیاده شده با قایقی به آن سوی رود کارون بروید و مسیر روستاهای آن سوی دشت را در پیش بگیرید، اولین روستا ثریاست که روستایی زیبا و پلکانی است. با گذر از ثریا و یک پیاده روی سبک در جاده خاکی به ده حوض می رسید. بالاتر از ده حوض روستای دانیال و ده کهنه نیز در مسیر است.
شرایط سفر به دشت سوسن
بهترین زمان برای سفر به دشت سوسن
این دشت از ماه بهمن تا خرداد، طبیعت بسیار زیبایی دارد، به طوری که در این ایام و به خصوص ایام نوروز افراد بسیاری به این منطقه مراجعه مینمایند تا از زیبایی چشمنواز آن بهره ببرند.
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته